اگر تمام آسانسورها یک بالابر ساده با یک اتاقک باشد که توسط قرقره حرکت کند، برای بالابردن افراد از مقادیر قابل توجهی انرژی استفاده میکند، اما هیچ راهی برای بازگشت انرژی وجود ندارد. آسانسور به دلیل آسایشی که برای انسان ها فراهم می کند، در ایران نیز با استقبال خوبی رو به رو شد و کم کم به صنعتی پررونق مبدل گشت و زمان صنعتی شدن آسانسور در ایران را می توان از ۸۰ سال پیش دانست. در زمان نصب آسانسور، تابلو برق سه فاز باید طبق مشخصات مورد تأیید شرکت فروشنده آسانسور در موتورخانه نصب شود. در ادامه برای تامین منبع برق باید کابل کشی درست انجام شود. آهن کشی به متخصصان کمک می کند تا ان ها بتوانند قطعات و اجزا آسانسور را به صورت دقیق و محکم بر سر جای خود ببندند. سپس مطمئن شوید که روغن هیدرولیکی به مخزن مخصوص اضافه شده و لوله کشی های مناسب برای انتقال این روغن بین جک آسانسور و اجزای برقی انجام گرفته است.
قطعات اسانسور
همین شد که پس از بازگشت ناصرالدین شاه از سفر فرنگ، اولین آسانسور ابتدا در کاخ گلستان و سپس در برای دومین بار در پالایشگاه آبادان (در زمان سلطنت احمد شاه) نصب شد. در نگهداری پیشگیرانه، اصولا تجربه سرویس کار و شناخت کامل تجهیزات در طول زمان سرویس و نگهداری نشان میدهد که کدامیک از قطعات آسانسور دچار نقص و خرابی می شوند، در نتیجه فرصتی برای تعویض این قطعات مهم قبل از خرابی آنها بوجود می آید. طول عمر قطعات افزایش می یابد زیرا قطعات متحرک در آن کم می باشد. سرویس: شامل بازدیدهای نوبتی آسانسور جهت آمادگی برای بهره برداری ایمن است نگهداری این مفهوم گستره وسیع تری را شامل می شود، اما به طور کلی به معنای رسیدگی به تجهیزات برای جلوگیری از خرابی و افزایش عمر مفید قطعات و عملکرد آنهاست و نیز مانع از کارافتادگی زودهنگام آنها می باشد.
لذا نگهداری این قطعات نیز باید از دقت بالایی برخوردار باشد. شاید برای یک بار بالا رفتن امکان پذیر باشد (آن هم به سختی) ولی تصور کنید فردی که هر روز به خانه خود در طبقات بالایی رفت و آمد دارد بعد از یک مدت تا چه میزان دچار بیماری های گوناگون خواهد شد، بنابراین به هیچ وجه نمی توان آسانسور را از چنین ساختمان های آسمان خراشی حذف کرد. یک بالابر و یک ورودی اضافی علاوه بر این باید در خانه شما نصب شوند. درب کابین آسانسور وظیفه حفاظت از مسافرین و جلوگیری از برخورد آن ها با دیواره چاه به هنگام حرکت آسانسور را بر عهده دارد.
انواع اسانسور
از آنجایی که در آن محدوده ها امکان اشتعال گاز و یا انفجار وجود دارد و از شرایط محیطی نامناسب برخورد دار است ومحیط دارای رطوبت بالا یا گرد و غبار فراوانی میباشد. با گذشت زمان و بیشتر شدن نیاز انسان ها به استفاده از آسانسورها در ساختمان های مسکونی و … این که بیمار برای جا به جایی بین طبقات ساختمان دچار مشکل نمی شود و نیاز به حرکت زیادی ندارد برای ناصرالدین شاه بسیار جالب بود و شاه را به فکر انداخت تا این تکنولوژی را به کشور ایران بیاورد. آسانسور به تنهایی یک پروژه کامل در ساختمان است، از معماری گرفته تا سازه و تکنولوژی قطعات پرشماری که هر کدام پیچیدگی و مسایل خاص خود را دارند. فلکه هرزگرد یکی از قطعات و اجزای مهم و اساسی در سیستم تعلیق آسانسور می باشد که برای انتقال قدرت و نیروی موتور به سیم بکسل آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد.
در سال ۱۷۴۳ به دستور لویی شانزدهم اولین آسانسور مسافربر ساخته شد که به آن صندلی پرواز می گفتند. آسانسورهای ابتدایی که توسط ارشمیدس اختراع و ساخته شد در قرن ۱۷ میلادی در کاخ های انگلستان و فرانسه نصب شد و مورد بهره برداری قرار گرفت. آلیشا اوتیس برای تست این ساخته ارزشمند خود در نمایشی مرگبار در کاخ کریستال واقع در نمایشگاه نیویورک نمایش های مختلفی از ایمنی را انجام داد. ریل های راه آهن در قطارهای درون شهری یا برون شهری تست و در صورت لزوم تعویض شوند تا قطارها از مسیر حرکت خود خارج نشوند. آسانسورهای پنوماتیک که فاقد موتورخانه هستند بیشتر برای داخل خانه های ۲ تا ۴ طبقه (دوبلکس و …) مورد استفاده قرار می گیرند و جهت جابجایی بار و انسان به صورت محدود می باشند.
در مجموع می توان درآمد این شغل را در حد خوبی دانست.
نوع دیگری از آسانسورها، آسانسورهای پیچی هستند که مناسب برای خانه هایی با حداکثر ۴ طبقه و فضایی محدود برای نصب آسانسور می باشند. سطح مقطع کابین، در ارتفاع یک متری از کف کابین بدون در نظر گرفتن فضایی که دستگیره ها اشغال می کنند اندازه گیری می شود. این آسانسورها که با انرژی بخار حرکت می کردند توانایی رفتن به ارتفاعات بالا را داشتند و انسان ها می توانستند با استفاده از آن زیبایی های شهر را از ارتفاعات بالا مشاهده کنند که برایشان بسیار آسانسور متالیفت لذت بخش بود. شرکتهای سرویس و نگهداری عموما بسوی استفاده از این روشهای اثبات شده برای دسترسی به اهداف بخش سرویس و نگهداری پیش می روند. در مجموع می توان درآمد این شغل را در حد خوبی دانست. در ساختمان های مرتفع هنگامی که کابین آسانسور در بالا ترین و یا پایین ترین طبقه قرار می گیرد، مجموع وزن سیم بکسل های آسانسور که مقدار قابل ملاحظه ای است به یک سمت فلکه کششی منتقل می شود.
لذا عموما در ساختمان هایی که امکان استقرار موتورخانه اسانسور در بالای چاهک وجود نداشته باشد و یا وجود موتورخانه موجب اختلال در زیبایی ساختمان گردد، از آسانسور بدون موتورخانه (Machine Room Less) یا اصطلاحا روم لس استفاده می شود. همه کسانی که از این وسایل استفاده می کنند بخصوص رانندگان و اپراتورها جهت آشنائی و اجرای مقررات قانونی تحت آموزشهای مربوطه قرار می گیرند. آسانسورها نیز افراد و کالاهایی را در مسیرهای عبوری داخل بناها تحت کنترل خود جابجا می کنند. امروزه این صنعت شکل تخصصی به خود گرفته است و افرادی که به آن وارد می شوند، باید آموزش های لازم را ببینند.
اما به طور کلی سال ۱۳۳۵ به بعد را می توان دوران رشد صنعت آسانسور در ایران دانست. این در حقیقت یک تعبیر کلی است. از مزایای آسانسورهای خودروبر می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی، سر و صدای کم، ضریب ایمنی بالا، حرکتی نرم و روان و … این بالابرها که با عنوان بوم لیفت نیز از آن ها یاد می شود در مکان هایی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به انجام کار در ارتفاعات بسیار بالا می باشد.
تعمیر اسانسور
ایمنی آسانسورهای پیچی به حدی بالاست که در اکثر موارد از این نوع آسانسور با عنوان آسانسور بدون سقوط یاد می کنند. آسانسور پنوماتیک به طور متوسط توانایی جا به جایی حدود ۲۴۰ کیلوگرم بار را دارند و از سیستم وکیوم برای ایجاد حرکت کابین آسانسور استفاده می کنند. این موتورهای الکتریکی که به مرور زمان تغییرات زیادی کرده اند که به وسیله کابل های کششی و سیستم وزنه تعادل عمل جا به جایی کابین آسانسور بین طبقات را انجام می دهند. هر زمان که آسانسور دارای مسافر یا مسافرین است از نظر ریسک خطر هیچ تفاوتی با خطر اتوبوس پر از مسافر که وارد وسط خیابان می شود، ندارد.
بالابر کارگاهی سیار که برای جا به جا کردن وسایل سنگین استفاده می شوند. دو مدل رایج از بالابرهای سیار به صورت هیدرولیکی مفصلی و هیدرولیکی تکسکوپی می باشند. در ابتدا به دلیل نو بودن آسانسورها و نبود متخصص در این زمینه برای نصب آسانسورها از متخصصین خارجی استفاده می شد، اما به مرور زمان و با گسترش استفاده از آسانسور نیاز به داشتن نیروی متخصصین نصب بومی احساس می شد و همین خود نوعی اشتغال زایی برای جوانان به وجود آورد. لذا به کلیه کارگاهها توصیه میگردد که در صورت داشتن آسانسور کارگاهی حتما نسبت به استخدام تیم تعمیرات ونگهداری اقدام نمایند و از خطرات احتمالی این دستگاه جلوگیری نمایند . به علت عدم برنامه راهبری سرویس و نگهداری، یک آسانسور خوب و باکیفیت تبدیل به دستگاه نامطمئن میشود.
برای نصب ریل آسانسور، می بایست آموزشات کامل را به همراه تیم های حرفه ای نصب آسانسور ببینید و بتوانید نصب ریل ها را بیاموزید و از این کار بسیار خوب کسب در آمد نمایید. لازم به ذکر است با توجه به این که در آسانسور هیدرولیک کادر وزنه وجود ندارد، نیاز به موتور آسانسور قوی تری نسبت به آسانسورهای کششی می باشد. آسانسور مسکونی که طبیعتاً با توجه به اسم آن در ساختمان های مسکونی نصب و استفاده می شود خود انواع مختلفی از جمله مسافربر، بالا برنده در مسیر پله ها، ویلچربر عمودی، ویلچربر بر روی مسیر پله ها، آسانسورهای باری کوچک می باشند که با توجه به نیاز از انواع این آسانسورهای مسکونی می توان استفاده نمود. بر اساس این شواهد تاریخی آسانسور توسط ارشمیدس در ۲۳۶ سال قبل از میلاد ساخته شده است. به عبارتی دیگر قبل از اجرای کامل محل آسانسور و مشخص شدن محل عبور تاسیسات، استفاده از نقشه های اجرایی کمک زیادی به طراحی و زمانبندی مناسب ساخت و نصب آسانسور میکند.
می توان با کاهش حجم کارهای غیرضروری به افزایش آرامش کمک کرد. از آسانسورهای پیچی در سایزهای مختلفی و با میزان ظرفیت های مختلف می توان بهره برد. در مدلی که الیشا اوتیس برای اولین بار آسانسور را اختراع نمود از سیستمی تعبیه شده بود که حتی در صورت پاره شدن کابل ها کابین آسانسور سقوط نمی کند و همین امر موجب نصب اولین آسانسور مسافربری شد. احساس نیاز به تامین امنیت در آسانسورها بیشتر شد و در سال ۱۸۵۲ الیشا اوتیس آسانسوری را ارائه نمود که از نظر ایمنی مطمئن تر از نمونه های قبلی آسانسور بود. این آسانسور در آلمان و توسط فردی به نام ورنر فون سیمنر ساخته و نصب شد. از جمله مزیت های آسانسور مغناطیسی می توان ایمنی بالای آن را نام برد و از معایب آن به گران بودن آن نسبت به سایر آسانسورها اشاره نمود.
محدودیت واردات، گران شدن موتورهای خارجی و افزایش تعداد مجوز ساخت مسکن، بازاری بکر و پر سود را نصیب تولید کنندگان ایرانی نمود که این خود باعث به وجود آمدن تولید کنندگان زیادی در عرصه تولید موتور آسانسور گشت. در آسانسورهای کششی عمده انرژی مورد نیاز توسط موتور آسانسور که در موتورخانه آسانسور تعبیه شده است تامین می گردد و وزنه تعادل نیز به وسیله ایجاد اختلاف وزن سبب حرکت کابین می گردد. چاه آنها می تواند کاملا پوشیده نباشد. انواع آسانسور در محیط های صنعتی، ساختمان های مسکونی، بیمارستان ها و مراکز خدماتی و غیره بسته به کاربرد و نوع استفاده آنها متفاوت می باشند.
آسانسور وسیله ای الکترومکانیکی است که برای جا به جایی افراد و بار بین طبقات مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و آسایش و رفاه زیادی را برای جوامع بشری فراهم آورده است. همان طور که از نام آسانسورهای مغناطیسی مشخص است، در این نوع آسانسور از انرژی مغناطیسی برای ایجاد حرکت کابین آسانسور استفاده می شود. این کارگاه که به واسطه کپی برداری از درب و کابین های اروپایی تولیدات خود را انجام می داد توسط فردی به نام «اوکسن الکسانی» بنیانگذاری شد. این آسانسور که تامین نیروی آن توسط حیوانات تامین می شد شامل یک کابین بود که به وسیله طناب به سمت بالا کشیده می شد. عموماً نیروی محرکه آسانسورها به وسیله موتورهای الکتریکی تامین می شود. آسانسورها از این وسایل نقلیه مذکور متفاوت نیستند.
وسایل نقلیه خارج از گارانتی، چه بطور داوطلبانه و چه توسط مقامات و مسئولین به منظور تضمین امنیت سفر از سرویس خارج می شوند و تا اخذ مجوزها و صدور تأئیدیه های لازم استفاده از این وسایل در سفر ممنوع است. این مالکین ساختمانها هستند که سیستم جابجایی استفاده کنندگان، مشتریان و کالاها را از خیابان به طبقه مورد نظر و بالعکس فراهم می کنند و لذا مسئول تضمین ایمنی مسافران آسانسور هستند. برای آن که بتوانید با دقت بیشتری هزینه نصب آسانسور سه طبقه خود را تخمین بزنید، می توانید به مراکز ساخت و نصب آسانسور مراجعه نمایید و با مشاوران آن ها مشورت نمایید تا آن ها شما را راهنمایی کنند. برای سقف آسانسور در هر ۲ مورد کم نور و پر نور حدود ۴۰ تا ۵۰ طرح در بازار موجود است. هر مکانی با توجه به نیازهای انسان ها و شرایط خاص ممکن است نیازمند نوع خاصی از آسانسور باشد.